Szacuje się, że aż 1 na 500 psów choruje na cukrzycę, więc jest to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób metabolicznych u tych zwierząt.
Glukoza to cukier prosty i podstawowy surowiec energetyczny dla wszystkich komórek w organizmie. Pozyskiwana jest z węglowodanów podczas procesu trawienia pokarmu w jelicie, skąd transportowana jest dalej do krwi.
Dzięki krwi glukoza rozprowadzana jest dalej do wszystkich narządów i tkanek, ale żeby mogła wniknąć do każdej z komórek organizmu potrzebny jest do tego specjalny hormon – insulina. Insulina jest wytwarzana przez swoiste komórki w trzustce,narządzie położonym w pobliżu jelit, który oprócz hormonów wytwarza także enzymy trawienne.
Cukrzycą nazywamy stan przewlekłej hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru we krwi) na skutek zaburzeń metabolicznych w organizmie (zaburzenia te mogą mieć różne pochodzenie).
Cukrzyca jest wywołana przez:
Na skutek tego:
Cukrzyca występuje najczęściej u psów w średnim wieku i starszych.
Wydaje się też, że poniższe rasy psów mają większe predyspozycje do choroby.
Wśród psów tych ras lekarze weterynarii statystycznie najczęściej rozpoznają cukrzycę. Oczywiście doniesienia te mogą być obarczone błędem ze względu na różną popularność poszczególnych ras (im rasa bardziej popularna tym więcej jej przedstawicieli). Analiza rodowodów wykazała jednak genetyczną predyspozycję u psów rasy samoyed i szpic wilczy (keeshond).